בר סטרנט ליהמן ברדרס משבר חובות משבר יוון אירופה מצרים
כל שאני רוצה להעביר בפוסט הקצר הנ”ל הינו התהליך העובר על השווקים הפיננסים המקיימים גל חיובי לאחר עיכול חדשות רעות. נכון, המשבר החל במחצית השנייה של 2007 כאשר הזרעים החלו לבקוע עוד בשנת 2006 רק שאז אף אחד לא רצה ולא היה מעוניין לשמוע. הכל “דפק” כמו שעון. הזרעים שגדלו, ככל שחלף הזמן, התגלו למשקיעים שמצידם חבטו במניות ובאג”ח החברות וברחו לאגרות חוב ממשלתיות. ככל שהתקדם המשבר החלו מחוללי המשבר, בנקים ומוסדות פיננסים אחרים, לקרוס בזה אחר זה. השיא הגיע עם קריסתו של בנק ליהמן ברדרס שסימל את שיאו של המשבר והוכחה שהמשבר כאן והוא קשה. לאחריו היתה זו חברת הביטוח AIG שהולאמה ע”י הממשל האמריקאי. לאחר עיכול החדשות הרעות המשקיעים הוותיקים, המנוסים והגדולים החלו לעשות חושבים והגיעו למסקנה שכדאי להסית שוב השקעות לכוון אקוויטי וחוב קונצרני (כן, מדובר בדיעבד ואני מודה שזו אולי חכמה קטנה מאוד).
עיכול המשבר ומעבר לרוטינה חיובית יותר העלו את השווקים הפיננסים על דרך חיובית ואט אט החלו להתגלות סימנים חיוביים גם בכלכלה הריאלית מה שמתדלק את הגל החיובי גם כיום.
מי שעד כה לא שם לב בדרך הארוכה שהשווקים הפיננסים עשו ועלו אני מאיר את עיניו – בדרך היו מכשולים רבים. בין המכשולים ניתן למנות קריסות בנקים סדרתיות, המשבר ביוון, המשבר במדינות ה-PIGS ובימים אלו המשבר במדינה הערבית החזקה ביותר – מצרים.
המכנה המשותף לכל אלו, נכון להיום, הינה העובדה שהם מזכירים לכולנו את המשבר שהיה כאן רק לפני שנתיים וחצי ומערערים את הנכונות שלנו לראות את השווקים בפן החיובי. כמובן שלכל משבר הייחודיות שלו.
אני גורס, כמו רבים אחרים, שעל אף המשברים שהיו וסביר מאוד להניח שעוד יהיו בדרך, המגמה החיובית עדיין יכולה לעמוד על כנה. השיפור הריאלי שמציגות הכלכלות בעולם והזמן שעובר לו ומרחיק מאתנו את אותות המשבר ההוא – מצליחים לאותת כי הגל החיובי שריר וקיים. עדיין.
בחינה מחדש בכל רגע נתון של התנאים הכלכליים יכולה, אולי, להוביל למסקנות אחרות אך נכון להיום השווקים הפיננסים בהחלט נראים חיוביים גם לשנת 2011.
הבהלה מכל משבר ובריחה לאחור ומכירת פוזיציות טובות רק כי… אינה מתכון נאות להשיג תשואות חיוביות בשוק ההון.
שמשון ל
17 בפברואר 2011 @ 18:11
יכול להיות מקרה כזה גם בארץ?