כלכלנים לא אשמים בכל תחלואי העולם שלנו
שר האוצר ,יאיר לפיד, העלה בשבוע שעבר שאלות נוקבות סביב הדיספלינה שעומדת בבסיס ההכשרה של כלכלנים והטיל ספק ברלוונטיות של העקרונות הכלכליים המקובלים היום לחיינו . מדובר בדברים ,שלמרות שוודאי לא יתורגמו לשינוי מעשי בקרוב, פותחים לדיון נושא מאד חשוב. הדברים אמנם גרמו לתרעומת גדולה בקרב חוגי כלכלנים אך למרות זאת יש בהן הרבה מן הנכון. הנה ההסבר למה.
למרות האווירה הציבורית העוינת הכלכלנים ,במיוחד בקרב מקבלי ההחלטות בשירות הציבורי, הם בוודאי לא אשמים בכל תחלואי העולם שלנו. הם בסך הכל עושים את עבודתם נאמנה בקבלת ההחלטות הכלכליות הטובות ביותר בהתאם להכשרתם הכלכלית. אלא שפה טמונה גם הבעיה הגדולה שלא פעם המיטה עלינו אסונות- רוב רובם של הכלכלנים לא קיבלו את הכלים המתאימים להבין מה הן ההשלכות של החלטותיהם מעבר להשלכות הכלכליות. ופה רק נזכיר את דבריו של אבי שמחון, פרופ לכלכלה ולשעבר בכיר באוצר, שאמר שהוא לא מוטרד מהזיהום שנגרם לים כתוצאה מהשיטה הכלכלית “כי הוא לא דג”.
כלכלה היא תחום הרבה יותר מורכב מסתם גרפים ומאזנים. היא בעלת השלכות ,לעיתים דרמטיות, כמעט על כל תחום בחיינו. לעומת זאת עולם התוכן של כלכלן מצומצם בדרך כלל סביב הגבולות המאד מוגבלים ומוגדרים שהקנו לו החוגים לכלכלה. לכלכלן לא מוקנה למשל הידע להבין מה ההשלכות של החלטותיו על הסביבה ,על בריאות הנפש או על התפתחות ילדינו. לכלכלן לא ניתנו הכלים באקדמיה לבחון את השיטה מחוץ לקופסא מנקודת מבט ביקורתית. לכן שוב ושוב אנחנו רואים שהוא בוחר באותן פתרונות שיצרו את אותן הבעיות. לכן רובם תומכים ללא סייג באותה שיטה כלכלית, שהומצאה בכלל עבור תקופה ,שבשביל לבצע העברה בנקאית פשוטה, היה צריך לערוך מסע מפרך עם עגלון וסוס. רובם לא מכירים משהו אחר.
למרות זאת אסור לנו להפחית מחשיבותו של הכלכלן בחיינו. הרי אף אחד לא ירצה שאקולוג יתחיל לנתח עבורנו את נתוני האינפלציה ,התמ”ג או יתחיל להתעסק עם מאזנים תקציביים. מצד שני לא ברור איך כלכלן יכול להבין מה ההשלכות שיש להחלטותיו על הסביבה מבלי להתיעץ עם אותו אקולוג. דוגמא נוספת היא שהיום רוב הכלכלנים תומכים בתמרוץ ועידוד שני בני הזוג לצאת לעבודה . אין ספק שמדובר מבחינתם בהחלטה כלכלית חשובה. אלא שבמקרה זה ,כמה כלכלנים אתם מכירים שקיבלו את ההכשרה המתאימה להבין לעומק את המשמעות האדירה של הפיכת הגננות לאמא הראשונה של ילדינו?
כלכלה היא דבר הרבה יותר מורכב ודורש התמחויות גדולות בהרבה ממה שנלמד בלימודי הכלכלה. לכן סביר להניח שבעולם האידיאלי לכלכלנים במשרד האוצר היה חלק חשוב בהחלטות המשרד. אבל הם היו רק חלק אחד מתוך קבוצה גדולה יותר של אנשי חינוך, פסיכולוגים, מומחים סביבתיים, היסטוריונים ועוד אנשי מקצוע. מומחים מהסוג שיוכל לתת זוית שונה מחוץ לקופסא והסבר על ההשלכות של כל החלטה. אולי במקרה זה היו מגלים למשל שהשיטה היום ,שתלויה בצמיחה אינסופית ,בכלל לא מותאמת לכמות המשאבים המוגבלת של הארץ הקטנה שלנו (נושא שלא לא נדון באף קורס כלכלה).או שבכלל יגלו שהשיטה הזו,שמחליפה את החום האמהי בגננת מתוסכלת, כבר לא בדיוק משרתת את צרכינו כבני אדם. אולי אפילו ,רחמנא ליצלן, יתחילו לקיים דיון ביקורתי על הרלוונטיות של עקרונות השיטה לחיינו.
לסיום ארצה לצוטט,אולי בפעם הראשונה בנימה מפרגנת, את דבריו של לפיד על הכלכלה. למרות שבמקרה שלו הדיבורים לחוד והמעשים לחוד:
“אני רוצה להזכיר לכם משהו על חוקי הכלכלה: הם לא חוקי טבע, הם חוקים מעשי ידי אדם. אנחנו יוצרים אותם, ובידינו לשנות אותם. אנחנו שוכחים לעתים קרובות שהתיאוריות הכלכליות שלנו כשמן כן הן – תיאוריות, ואנחנו צריכים תמיד לבחון אותן מחדש”.
.
.
פורסם על ידי – ערן הילדסהיים
מתוך הבלוכ – http://kalkala-amitit.blogspot.co.il