חוב אידיבי
לחברת אידיבי, בבעלות נוחי דנקנר, אגרות חוב סחירות המגלמות חוב בהיקף של 1.7 מיליארד שקלים. בניגוד לאחזקה במניות האחזקה באגרות חוב של פירמה הינה סוג של הלוואה עם מועד תשלומי ריבית ופרעון ידועים מראש.
קניה של אגרת חוב היא הלוואה הניתנת לחברה כאשר הריבית המשולמת, התשואה לפדיון ומועדי הפרעון מגלמים את הסיכון בהשקעה. מאחר ואגרות החוב סחירות, המשקיעים יכולים לבחון כיצד השווקים הפיננסים מתמחרים את הסיכון הגלום בהשקעה מסוג זה.
אגרות החוב של חברת אידיבי אחזקות היא דוגמא טובה. אמנם אידיבי אחזקות הינה הקונצרן הגדול בישראל שאחראי, על פי פרסומים שונים, על 5% מהתל”ג המקומי (אחזקות סחירות עיקריות: שופרסל, סלקום, כלל ביטוח) ועם זאת אגרות החוב של החברה נסחרות בתשואה לפדיון הדומות לאג”ח זבל.
אג”ח זבל הינה אגרת חוב עם סיכויי פרעון חוב הנחשבים נמוכים לאור מצב החברה וחששות המשקיעים כי יתכן ולא תעמוד בהתחייבויותיה להחזר החוב.
האם אגרות החוב של אידיבי אחזקות הן אג”ח זבל? אם שואלים את השווקים הפיננסים התשובה היא חיובית.
עם זאת, אפשר לבחון את המצב גם מזווית אחרת: אם חברת אידיבי אחזקות תוכל לקנות את אגרות החוב של עצמה, ששווין בבורסה עומד על קצת יותר מ – 300 מיליון שקל, היא בעצם “תמחק חוב” עצום. אם חברת אידיבי אחזקות תקנה את כל סדרות האג”ח הסחירות היא לא תהיה חייבת למחזיקים.
נשאלת השאלה האם לחברה יש את המקורות הנדרשים על מנת לקנות את כל סדרות האג”ח והאם המהלך בכלל אפשרי. לטעמי המהלך אינו אפשרי אך עם זאת, פעולות של החברה לקניה חלקית של אגרות החוב של עצמה תצמצם משמעותית את היקף החוב לצד ירידה בתשואות האג”ח.
למי מתאימה השקעה מסוג זה? מעט מאוד משקיעים יכולים “לסבול” השקעה באג”ח של אידיבי אחזקות וזאת לאור המומנטום השלילי בניירות הערך ותרחישי הקיצון המלווים לאגרות החוב ולחברה בכלל. לדעתי, מרבית המשקיעים “הרגילים” אינם צריכים להיות חשופים לתרחישי קיצון מאחר והנזק שיכול להיגרם להשקעתם גבוה מאוד. לאלו שתוהים מהו נזק גבוה מאוד – מחיקה של ההשקעה במידה ולחברה לא יהיה די מזומנים לשלם את חובה.
לסיכום: אגרות החוב של אידיבי נסחרות במחירים המגלמים את ציפיות השוק – אפשרות שיתכן והחברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה למחזיקי האג”ח ולא תוכל לשלם את מלוא חובותיה ומכאן ועד למילה ‘תספורת’ הדרך קצרה. אמנם בעלי החברה, מר נוחי דנקנר, טען בעבר כי הוא אינו רואה קונסטלציה של ‘תספורת’ אך השוק קורא את הדוחות הכספיים ולא כ”כ מאמין לבעלים.