השקעה בניקיי (יפן)
השקעה בשווקים גלובלים אני מעדיף לבצע באמצעות ETF ‘ים (תעודות סל). הערך המוסף שבמכשיר מסוג זה הוא עצום ואילו נקודת החולשה היחידה הינה וויתור מראש על אפסייד משמעותי שקיים במניות סטרייט.
העדפה נוספת הינה ביצוע עסקאות בשקלים ולא במט”ח מאחר וכך ניתן לחסוך עלויות גבוהות בדמות העמלות השונות המשולמות לחברי הבורסה (בנק או בית השקעות). העדפה שרירה במיוחד כאשר מדובר בשווקים “רחוקים” כגון המזרח הרחוק או אירופה.
למה ניקיי ?
נקודת הפתיחה הינה הבעיות הרבות שקיימות בשווקים הפיננסים כאשר הרבה משקיעים רואים שחורות והמשך הנפילות בשווקים הגדולים. עם זאת, ראיית שוק דרך עין פסימית לעולם לא הועילה למשקיע ולכן כל שנותר הוא לדעת למצוא אופטימיות כאשר הכל מסביב פסימי. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במדד הניקיי.
יפן מדורגת (עדיין?!) בדירוג של AA כאשר כלכלת המדינה החלה בשנת 2012 להציג צמיחה לצד יציבות באחוזי האבטלה במשק. צריך לזכור שהמדינה עדיין מלקקת פצעיה מרעידת האדמה והנזק העצום שנילווה אליה ואולי פה טמון עיקר ההבדל בין מדד הניקיי לבין כל מדד מערבי \ מזרח אסייתי אחר.
כאשר העולם צופה ומצפה לצמיחה ברת קיימה של סביב 2% שנתי נראה כאילו יפן מצליחה להשיג יעד זה ואולי אף להכפילו. זו כבר נקודת זכות לטובת המשק היפני.
בבחינת ביצועי המדד לאורך השנים ניתן לזהות כי לאחר 25 השנים האחרונות עומד המדד במקום. השיא של תחילת שנת 90’ החל לשקוע ככל שחלפו השנים ומכאן – הניקיי הוא אחד המדדים היחידים בעולם שלא הניב תשואה למשקיעים בו לאורך תקופה כה ארוכה. אולי הגיע העת?!
ההשקעה הממשלתית הגבוה שצפויה להיות לאור משבר איתני הטבע והפגיעה מהתחום הגרעיני (פגיעותם וסגירתם של כורים גרעיניים במדינה המייצרים אנרגיה) יכולה לתת דחיפה משמעותית לשוק היפני המדשדש ובמידה והיבשת הישנה (אירופה) תצליח לשחרר את הלחץ סביב המשבר בה ולהמשיך לשרוד יתכן וזה ישורשר באופן חיובי גם למשק היפני.